Amikor a kínai étel is gondot okoz - MSG syndroma


Az MSG (monosodium glutamate), más néven nátrium-glutamát az egyik legáltalánosabban használt adalékanyag, melyet előszeretettel használ az ázsiai konyha, de megtalálható gyors ételekben, konzervekben, húskészítményekben, chipsekben, leves porokban és számtalan más élelmiszerben is.

 

Mi az a nátrium-glutamát?

A nátrium-glutamát az egyik legismertebb ízfokozó adalékanyag.
Az alapvegyületet, a glutaminsavat 1866-ban egy német tudós – Ritthausen - izolálta. (A glutaminsav az egyik leggyakoribb, a természetben is megtalálható aminosav, mind a növényi, mind az állati eredetű fehérjék tartalmazzák.) A német tudós után több mint negyven évvel később, 1907-ben a japán származású Kikunae Ikeda fedezte fel, hogy a glutaminsav nátrium sójának, a nátrium-glutamátnak, bár önmagában nincs, vagy csak kismértékben van íze és illata, ugyanakkor már igen kis mennyiségben is ízfokozó hatással rendelkezik. Ezzel a felfedezéssel kezdődött a nátrium-glutamát diadalmenete.
Az MSG ízfokozóként való elterjedését jól mutatja, hogy egyes adatok szerint a fejlett országok lakosai naponta kb. 300-1000 mg.-ot fogyasztanak belőle fejenként. A nátrium-glutamát elterjedése, gyakori használata azonban maga után vonta az esetleges mellékhatások megjelenését is.
Egyes adatok szerint a népesség mintegy 2%, más adatok szerint 30%-a reagál valamilyen tünettel a nátrium-glutamát fogyasztására. Ez a hatalmas számbeli különbség elsősorban annak köszönhető, hogy a különböző kutatások nem azonos módszerrel történtek, eltérő mennyiségeket és tüneteket vizsgáltak.

 

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Az ízfokozót tartalmazó étel fogyasztása után gyakori az arc és a felsőtest kipirulása égető érzése vagy túlzott verejtékezése, piros foltok megjelenése a bőrön, a fejfájás és a szédülés, a látászavar, a hányinger, a gyors és szabálytalan szívverés, magas vérnyomás, mellkasi fájdalom, de előfordulhat bőrkiütés, fényérzékenység, intenzív szomjúságérzés, levertség, fáradtság is.


Mire kell figyelni?

Fontos tudni, hogy az éhgyomorra fogyasztott nagy mennyiségű ízfokozót tartalmazó étel gyakrabban vált ki tüneteket. Az élelmiszerek címkéjén az összetevők közt lévő E621-es szám a nátrium-glutamátot jelöli, azonban sajnos azt, hogy egy adott élelmiszer tartalmazza- e nem mindig tüntetik fel. Jó hatású lehet az optimális B6 vitamin bevitel és a nátrium-glutamátot tartalmazó ételek/élelmiszerek kerülése.

Elfogyott !

A szénhidrát felszívódási zavarok diétája- fruktóz malabszorpció, szukráz-izomaltáz enzimhiány, laktóz intolerancia

 


etilmalonsav acidaemia

tejallergia, tojásallergia

tejallergia

tejallergia, szójaallergia, tojásallergia

dietetikus tanácsok tejérzékenyeknek

e-mail: info@dietetikuslap.hu                      telefon:06-70/376-9538